Brick Barns

LOCATION:
Henley, Oxfordshire
TYPE:
Residential
STAGE:
Built

Completed in the year 1900, Brick Barns are the principle buildings forming part of a late Victorian model farm situated high in the Chiltern hills. Sitting within a large rural estate, the barns are not really barns at all – not in the common understanding of the word. They are extravaganzas of artisanal brickwork and cast iron tracery and louvred windows – the apotheosis of agricultural architecture. Aspiring to the rural ideals of the Arts & Crafts movement, the buildings embody the great exuberance and confidence of the age and are a case study of how such detail and craft graced even this most lowly of edifices: the humble cow shed. The building is Listed Grade II.

 

Remarkably, our building was in use as a cattle shelter until only a few years ago but despite this the condition of the building was so well preserved that our approach was determined by the desire to tread lightly around the existing fabric.

 

Two primary considerations shaped the overall layout: the existing first floor structure and the original perimeter louvred windows. The first floor joists and floorboards were installed as a hayloft, and they wear their age with decades of whitewash and the remnants of past use resulting in a beautiful overhead structure. It was imperative that this was not disturbed by new walls, service runs or flooring requirements upstairs: we wanted to keep the full structure visible, exactly as found. As the only source of daylight to a very long and deep floor plan, the original perimeter cast iron louvred windows needed to let light into all areas without any room enclosures blocking them out. The result is a ground plan with two central ‘pods’ designed accommodate all necessary services and the staircase, enabling the rest of the floor plan to function without any partitions. This allows the barn to exist as once very large room, as it has always been, and the rhythm of the perimeter windows and the sheer length of the building can be enjoyed as much from within as without.

 

Simple, resilient and robust materials were chosen to compliment the agricultural origins of the building, with a muted palette befitting the whitewashed floor structure. The ground floor is divided into zones by low level concrete ‘furniture’ elements and over-scaled black steel furniture, and the two ‘pods’ are panelled in muted sheet material to stand silently as objects allowing the building to breathe around them. The walls of these pods do not touch the ceiling such that it appears to float above them, with service risers set well back to avoid being seen. Black steel has been used for the kitchen, staircase and fireplaces – a raw and burnished finish to sit alongside the cast iron windows and glazed brickwork. At first floor level, the larch trusses have been left intact with simple larch boarding applied to the pitched ceilings and walls.

 

Environmental Considerations

 

The environmental strategy involved upgrading the thermal performance of the original Listed building wherever possible. Insulation was fitted to the main roof pitches, whilst the ground floor now benefits from a fully insulated floor. The perimeter walls have been fully insulated and dry lined and internal double glazed casements have been fitted behind the cast iron louvre windows – simultaneously preserving the heritage assets of the building whilst bringing the external envelope up to, and exceeding, Part L standards without any cold bridging.

 

The extensive use of insitu polished concrete floors provide a huge amount of thermal mass: they are all underfloor heated – an efficient and low energy source of warmth, with the additional benefit of radiating the latent heat long after the heating has been turned off. This thermal mass, in conjunction with the floor insulation, means the building retains heat very well during winter, and remains cool during the summer months without the need for further cooling.

 

A rainwater harvesting system has been installed to benefit from the large expanse of pitched roof and ensures that future consumption of piped water is kept to a minimum.

 

The ground condition within the barn was very unusual: chalk blocks had been there for decades, and had compacted to form the equivalent of a Type 1 hardcore base. Leaving this in place avoided the need for unnecessary excavation and further hardcore, reducing the energy consumption of the build.

PRESS:

See the Times article from 3rd November 2018:

PROBABLY THE COOLEST BARN IN BRITAIN

YELL Pixel Tracker