Chancel Cottage

LOCATION:
Oxfordshire
TYPE:
Residential
STAGE:
Planning

Chancel Cottage is a stone built cottage of two floors plus an attic and basement built in the ancient settlement of Steeple Aston. The property has garden extending to the south and east. The boundary to the north is formed by a Public Footpath and the boundary to the south is Fir Lane. The rear garden is defined by stone walls and post and wire fence to the east where the garden area has been extended, incorporating one of the allotments to the east. There is a graveled parking area enclosed by low stone wall directly off of Fir Lane and attached to the rear wing to the southeast are two small stores.

Our proposal is to repair, refurbish and extend the existing property to make it suitable for modern living standards. The stores toward the rear of the building are in a poor state and do not merit any historic or special architectural interest / character in our opinion. By removing the stores and extending from this point to form a courtyard arrangement, the most important parts of the building remain largely unaffected and the new stepped down extension remains subservient. The form of the extension follows a traditional pitched slate roof appearance and reuses the stone from the demolished stores. The bathroom has been relocated to the first floor, where previously it had been adjacent to the kitchen, and the extension provides a new kitchen area more suited to a 4 bed family house, whilst retaining as much of the original walls and layout as possible.

YELL Pixel Tracker